Home | About Us | Subscriptions | Advertising | El Centinela
Catholic Sentinel | Portland, OR Tuesday, May 3, 2016
CYO Football 2015 2015 Priest Reassignments, Archdiocese of Portland Cardinal Francis George dies Mothering with faith Sisters of the Holy Names, 2015 Live Nativity at St. John the Baptist 2014 Fall CYO results Catholic Charities Donor Lunch 2014 Year of Consecrated Life opening Mass Holy Spirit Sisters Jubilee 2014 Seaside youth conference Mount Angel 125th Northwest Hub Furlow at papal Mass 2014 Rosary Bowl NW Brother André 2014 Fall 40 Days for Life 2014 Inauguration of Fr. Mark Poorman Coffee shop at abbey First day of school, 2014 Regis High School 50th anniversary 2014 Crooked Finger Pilgrimage Mass with migrant farm workers Maronite Ordination Consecration to "Immaculate Heart of Our Lady of Fatima" CYO track Southern Oregon Evangelization 2014 Priest Ordination Christ the King youth 2014 priest reassignments Our Lady of Lavang Confirmation, 2014 Memorial Day 2014 2014 Transitional deacon ordination Padre Foster Granados visits Albany Bishop Smith ordination Canonization of Pope John Paul II, Pope John XXIII Bishop Peter Smith 2014 Easter Vigil 2014 Walk of Cross 2014 Chrism Mass CYO basketball 2014 St. Patrick of the Forest 150th Catholic Charities Celebration of Hope, 2014 Boys2Men Archbishop visits Oregon State Penitentiary 40 Day Vigil for Life, 2014 Pope Francis creates new cardinals St. Henry shelter 2014 CYO swimming Funeral of Fr. George Wolf Travel on a budget Lunar New Year, 2014 Tech in Catholic schools 2014 Right to Life Rally Archbishop visits Santiam Prison First Mass in Oregon Milwaukie Posada St. Francis, Sherwood, Toy Drive Central Catholic football Typhoon Haiyan Deacon Ordination/ Kresbach, Schmitt A Catholic fisherman St. Cecilia Centennial Southern Oregon Welcome Mass Shepherd of the Valley, Central Point, dedication Grotto Anniversary 2013 Champions of Faith Dinner Gardenripe farms Coleman hop farm Corvallis Year of Faith Archbishop Howard at St. Rose Hitchhiking priests Franciscan Spiritual Center Sacred Heart, Medford Migrant Mass Tanzanians' jubilee World Youth Day 2013 2013 Blessing of the Animals 2013 Freedom Mass Albany school closure Fabric art Megan graduates from Catholic school St. Vincent de Paul Hillsboro 2013 Deacon ordination Sister Theresa Lamkin St. Helen Mission, Brownsville Marist Brainiacs St. Mary, Eugene St. Francis eighth graders Ascension confirmation 2013 Pastoral Ministry Conference St. Joseph Salem — Year of Faith Archbishop Sample's Installation Mass 2013 Archbishop Sample Chrism Mass 2013 2013 Young Catholics Pope Francis inauguration Celebration of Hope Vlazny Farewell Mass Archbishop Vlazny Farewell St. Paul Church in St. Paul Valley Catholic Green Building Rite of Election 2013 Water summit 2013 Lunar New Year Alveda King in Eugene New Monsignors, 2013 2013 Right to Life Rally MLK Mass, 2013 St. Henry, Gresham, Centennial Jesuit High drama School uniforms Friar in the mall Holy Trinity food ministry January Book Covers St. Andre Bessette food Year of Faith Mass Nestucca Sanctuary Hillsboro Choirs Father Betschart installation Salem Religious Freedom Rally Year of Faith Vespers, Awards Roy's Catholic School Adelante Mujeres 10th anniversary New Blanchet House Missionaries of Holy Spirit Priest, religious photos Providence Nursing Schools Pioneros Fortnight for Freedom Mark Bentz Deacon Ordination OLL School Walk Through Gaga over science St. Philip Neri Centennial Ordination of Bishop Cary SVDP, Grants Pass Holy Cross School centennial Confirmation - Mount Angel Holy Land Pilgrimage Blanchet Watershed Chrism Mass, 2012 Bishop-designate Cary Pope in Cuba, 2012 SSMO 125th Jubilee Mass Pope Benedict in Mexico 2012 Catholic Charities Celebration 2012 Madeleine Mardi Gras Centennial Rally for Life, 2012 Martin Luther King Jr. Mass 2012 Day Laborers-Guadalupe Guadalupe 2011 Christ the King, Milwaukie, 50th Sesame Doughnuts Central Catholic Volleyball St. Peter Centennial Deacon Ordination, October 2011 St. Agatha Centennial Rosary Bowl 2011 St. Wenceslaus, Scappoose, Centennial Filipino celebration Polish Festival 2011 Holy War Football 2011 World Youth Day 2011 Sun Gold Farm Our Lady of Victory's New Church Freedom Mass 2011 St. Mary Church Steeple Removal Priest reassignments, 2011 Old Catholic Buildings Paige Rice, St. Mary's runner Graduation 2011 Easter vigils 2011 Pastoral Ministry Conference Basketball Holy War 2011 Search for Peace 2011

Mt Angel Towers 8.13

Home : Arts : Arts and Entertainment News
9/15/2010 3:13:00 PM
Quiz commemorates Mother Teresa's centennial birthday
Blessed Mother Teresa
Blessed Mother Teresa
Aziz Inan


In commemoration of the late Mother Teresa’s centennial birthday, electrical engineering professor Aziz Inan of the University of Portland prepared the following quiz about the founder of the Missionaries of Charity.

 

1. In what year was Mother Teresa born?

(a) 1901 (b) 1910 (c) 1905 (d) 1915 (e) 1919

 

2. Where was Mother Teresa born?

(a) Calcutta, India

(b) London, England

(c) Tirana, Albania

(d) Üsküb, (now Skopje), Macedonia

(e) Zagreb, Croatia

 

3. What was Mother Teresa’s birth name?

(a) Nana Loke

(b) Dranafile Bernai Bojaxhiu

(c) Agnes Gonxha Bojaxhiu

(d) Aga Bojaxhiu

(e) Betika Kajnc

 

4. How many siblings did Mother Teresa have?

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 (e) 5

 

5. How old was Mother Teresa when her father died?

(a) 2 (b) 5 (c) 8 (d) 12 (e) 15

 

6. At what age did Mother Teresa see her mother for the last time?

(a) 28 (b) 18 (c) 8 (d) 23 (e) 13

 

7. At what age did Mother Teresa decide to join the Loreto Sisters as a nun?

(a) 13 (b) 23 (c) 8 (d) 18 (e) 28

 

8. Where did Mother Teresa receive her first English training before being sent to India?

(a) London, England

(b) Paris, France

(c) Rathfarnham, Ireland

(d) Rome, Italy

(e) Venice, Italy

 

9. At what age did Mother Teresa arrive in India?

(a) 13 (b) 23 (c) 8 (d) 18 (e) 28

 

10. In what Indian city did Mother Teresa receive her novitiate training for over two years?

(a) Bombay

(b) Calcutta

(c) Darjeeling    

(d) Mumbai

(e) New Delhi  

 

11. What inspired Mother Teresa to choose her name Teresa?

 (a) Late nineteenth century French nun Thérèse Martin who died of tuberculosis at age 24

(b) Irish nun Frances Ball (now known as Mother Teresa) who introduced the Loreto Sisters order into Ireland in 1821

(c) Sixteenth century Spanish nun Saint Teresa of Avila who was later named a Doctor of the Church

(d) Empress Maria Theresa who ruled Austria, Hungary and Bohemia from 1740 to 1780

(e) Maria Theresa of Spain who became the Queen of France in the seventeenth century

 

12. Which of the following nicknames/titles refer to Mother Teresa?

 (a) Bengali Teresa

 (b) Mother Teresa of Calcutta

(c) The Saint of the Gutters

(d) Blessed Teresa of Calcutta

 (e) All of the above

 

13. In which suburb of Calcutta did Mother Teresa teach for 17 years at St. Mary’s School, a part of Loreto Convent?

(a) Dharmatala

(b) Entally

(c) Gobra

(d) Lebutala

(e) Sealdah

 

14. What subject did Mother Teresa mainly teach at St. Mary’s School?

(a) Geography

(b) History

(c) Mathematics

(d) Science

(e) Both (a) and (b)

 

15. What is Mother Teresa’s Inspiration Day?

(a) The day she decided to join Loreto Sisters

 (b) The day she arrived in Calcutta

(c) The day she opened an orphanage called Shishu Bhavan

(d) The day she opened Nirmal Hriday, a home for dying

(e) The day she experienced a calling on a train to serve among the poor

 

16. What date is Mother Teresa’s Inspiration Day?

(a) January 6, 1929

(b) May 24, 1937

(c) September 10, 1946           

(d) October 7, 1950

(e) September 23, 1955

 

17. In what year did Mother Teresa become an Indian citizen?

(a) 1937 (b) 1949 (c) 1963 (d) 1973 (e) 1984

 

18. How many languages did Mother Teresa speak?

 (a) 5 (b) 3 (c) 2 (d) 4 (e) 7

 

19. Why did Mother Teresa travel to Patna, India in 1948?

(a) To learn the Bengali language

(b) To learn the Hindi language

(c) To meet her spiritual advisor and companion

(d) To receive her medical training in the Holy Family Hospital

(e) To rest and meditate

 

20. In which year did Mother Teresa found the Missionaries of Charity to help the sick and poor?

(a) 1960 (b) 1955 (c) 1950 (d) 1945 (e) 1940

 

21. Which of the following are the vows of the Missionaries of Charity?

(a) Poverty                      

(b) Chastity                     

(c) Obedience

(d) Wholehearted and free service to the poorest of the poor

(e) All of the above

 

22. Which of the following is a distinctive garment of Mother Teresa’s Missionaries of Charity?

(a) White sari with three blue stripes

(b) Blue sari with three white stripes

(c) Black sari with three white stripes

(d) White sari with three black stripes

(e) Blue sari with three black stripes

 

23. The first home of the Missionaries of Charity was at which address in Calcutta?

(a) 45A Lower Circular Road

(b) 54A Lower Circular Road

(c) 37A Upper Circular Road

(d) 54A Upper Circular Road

(e) 73A Lower Circular Road

 

24. In 1965, Mother Teresa opened a facility called Shantinagar (meaning the Place of Peace) in Asansol village for people suffering from what disease?

(a) Cholera

(b) Dysentery   

(c) Leprosy

(d) Malaria                      

(e) Tuberculosis

 

25. At what age did Mother Teresa travel outside India for the first time?

(a) 60 (b) 70 (c) 40 (d) 50 (e) 30

 

26. In which country outside India did the Missionaries of Charity open their first home in 1965?

(a) Venezuela                 

(b) Singapore                

(c) Pakistan

(d) Indonesia                 

(e) Bangladesh

 

27. In what year was Mother Teresa awarded the Nobel Peace Prize?

(a) 1965 (b) 1979 (c) 1971 (d) 1985 (e) 1997

 

28. In what year, while in Rome, did Mother Teresa have her first heart attack?

(a) 1961 (b) 1976 (c) 1967 (d) 1983 (e) 1989

 

29. How old was Mother Teresa when doctors implanted a pacemaker in her heart?

(a) 59 (b) 67 (c) 79 (d) 85 (e) 51

 

30. In what year was Mother Teresa granted honorary American citizenship?

(a) 1996 (b) 1986 (c) 1973 (d) 1966 (e) 1979

 

31. In which year did Mother Teresa establish a hospice for AIDS victims in New York City?

(a) 1975 (b) 1980 (c) 1985 (d) 1990 (e) 1995

 

32. In what year did Mother Teresa receive the Presidential Medal of Freedom, the highest civilian award given by the United States?

(a) 1975 (b) 1985 (c) 1980 (d) 1995 (e) 1990

 

33. Which of the following health problems did Mother Teresa experience in the latter part of her life?

(a) Heart attack

(b) Malaria

(c) Blocked blood vessel

(d) Broken bones

(e) All of them

 

34. In what year did Mother Teresa die?

(a) 1971 (b) 1979 (c) 1988 (d) 1991 (e) 1997

 

35. Where did Mother Teresa die?

(a) Calcutta, India    

(b) London, England

(c) New Delhi, India    

(d) New York, USA    

(e) Rome, Italy

 

36. At what age did Mother Teresa die?

(a) 67 (b) 72 (c) 76 (d) 82 (e) 87

 

37. What is believed to be the cause of Mother Teresa’s death?

(a) Cholera         

(b) Heart failure         

(c) Lead poisoning

(d) Pneumonia         

(e) Tuberculosis

 

38. Where is Mother Teresa buried?

(a) Calcutta, India    

(b) London, England     

(c) Tirana, Albania

(d) Skopje, Macedonia    

(e) Zagreb, Croatia

 

39. When Mother Teresa died, the Missionaries of Charity were serving in over how many different countries?

(a) 30 (b) 50 (c) 80 (d) 100 (e) 120

 

40. In what year did Pope John Paul II beatify Mother Teresa?

(a) 1971        

(b) 1987        

(c) 1979        

(d) 2003        

(e) 1997

 

Answer Key:1.b, 2.d, 3.c, 4.b, 5.c, 6.b, 7.d, 8.c, 9.d, 10.c, 11.a, 12.e, 13.b, 14.e, 15.e, 16.c, 17.b, 18.a, 19.d, 20.c, 21.e, 22.a, 23.b, 24.c, 25.d, 26.a, 27.b, 28.d, 29.c, 30.a, 31.c, 32.b, 33.e, 34.e, 35.a, 36.e 37.b, 38.a, 39.e, 40.d





Advanced Search






Mary Jo Tully ~ The Path to Resurrection

News | Viewpoints | Faith & Spirituality | Parish and School Life | Entertainment | Obituaries | Find Churches and Schools | About Us | Subscriptions | Advertising
E-Newsletter | RSS Feeds

© 2016 Catholic Sentinel, a service of Oregon Catholic Press

Software © 1998-2016 1up! Software, All Rights Reserved